4.1.2015

E-kirjamessujen jälkeen

Huomasin, että olen viimeksi lähes vuosi sitten julkaissut tässä blogissani. Mielenkiintoinen työni on haitannut harrastamista: intensiivisen työpäivän ja -viikon jälkeen ovat aivot kaivanneet muutakin kuin koneen ääressä istumista.


E-kirjamessut olivat ja menivät


Mitä vuoden aikana on tapahtunut? No ainakin järjestin maailman ensimmäiset E-kirjamessut 23.4.2014 yhteistyössä Elisa Kirjan, Magneetto Median, Readberryn ja Blogatin kanssa. Olen kiitollinen kaikille projektiin osallistuneille kirjailijoille/esiintyjille, kustantamoille ja messujen virtuaalikävijöille, jotka päättivät lähteä mukaan, vaikka tämänkaltaista tapahtumaa ei oltu koskaan aikaisemmin tehty.

Tapahtuma toteutui juuri sellaisena, kuin olin aikaisemmassa bloggauksessani Hei, pidetään e-kirjamessut! visioinut:

  • Hankitaan tila, oli se sitten kahvila tai kustantamon oma tila.
  • Hankitaan kirjailijoita haastateltavaksi ja haastattelijat.
  • Hankitaan yhteistyökumppani, joka hoitaa haastattelujen videostriimauksen ja tallennuksen.
  • Hankitaan osallistujiksi kuluja jakamaan mm. e-kirjakustantamoita, kirjaverkkokauppoja, julkaisupalveluita tms. tarjoavia yhteistyökumppaneita..
  • Hankitaan paikalle myös oikeaa yleisöä tuomaan tunnelmaa.
  • Hankitaan sosiaalisen median kuratoija välittämään e-kirjamessujen tunnelmia.
  • Perustetaan tapahtuma, päätetään päivämäärä, mainostetaan tilaisuutta ja pidetään e-kirjamessut verkossa!

E-kirjamessut sattuivat haasteelliseen ajankohtaan, jolloin vaihdoin uuteen työpaikkaan ja viimeistelin digitaalisen muotoilun erikoistumisopintoja Arcada ammattikorkeakoulussa. Saatoin siis hyödyntää E-kirjamessut-tapahtumaa varten tuottamaani sisältöä ja sisältömarkkinointia opintojeni lopputyössä.


E-kirjamessut herättivät kiinnostusta


Tapahtuman jälkeen takki oli tyhjä ja aivojen kovalevy täynnä. Halusin keskittyä vain uuteen työhöni. Sain kuitenkin tarjouksen tuottaa E-kirjamessut eräille syksyn messuille, mutta minulla ei ollut ylimääräistä energiaa ryhtyä toimeen. Jouduin siis kieltäytymään. Myös vuodenvaihteessa tuli kyselyä, olenko järjestämässä uusia E-kirjamessuja ja vastaukseni oli kieltävä.

Miksi? Siksi, että minusta pitäisi järjestää kokonaan sähköisen lukemisen ja julkaisemisen messut, sillä E-kirjamessujen kanssa samaan aikaan ja sen jälkeen on syntynyt monta mielenkiintoista sähköisen lukemisen palvelua:

Lukulamppu on kirjamedia, joka tarjoaa uutuuskirjoja ja klassikkoja, kirjailijahaastatteluja sekä kurkistuksia kirja-alan tapahtumiin ja ilmiöihin. Tekijät tekevät erinomaista sisältömarkkinointia monen toimijan kanssa.

Punainen tyyny on mobiilikustantamo, joka tarjoaa aikuista viihdettä sinulle, joka et halua tarinoitasi kuolleella puulla.

Rapport on journalismin joukkorahoituspalvelu, jossa laadukkaita sisältöjä haluavat lukijat ja journalistit voivat kohdata uudella tavalla.

#Kirja on kustantajien yhdessä ylläpitämä kirjasivusto. 


Sähköisen lukemisen suosio on kasvussa


Helsingin Sanomat kirjoitti että sähköisten kirjojen myynti- ja lainausmäärät kaksinkertaistuivat vuonna 2014, mutta todellista läpimurtoa ne eivät ole vielä tehneet. Tarvitaan siis edelleen työtä sähköisen lukemisen kulttuurin luomiseksi.

Minusta kirja-alan tulisi ottaa itseään niskasta kiinni ja ryhtyä yksissä tuumin puuhaaman tapahtumaa/tapahtumia e-lukemisen ympärille. Olen näyttänyt mallia ja konsultoin mielelläni, jos tapahtuman taakse saadaan tarpeeksi itseään likoon laittavia tahoja. Tapahtuma kaipaa paitsi rahoitusta/rahoittajaa myös ihmisiä, jotka ovat valmiit antamaan konkreettisen työpanoksensa markkinoinnin/myynnin, koordinoinnin, suunnittelun, videotuotannon tms. taholta.

Olisiko aika tuottaa e-lukemisen messut?

Koe vielä Twitterissä E-kirjamessujen tunnelmat ja twiitit aihetunnisteella #ekirjamessut:

0 kommenttia :

Lähetä kommentti