13.11.2013

Readberry sähköistää lukemisen

Miehet Readberryn takana:
Jarkko Ylikoski (vas.) ja Mikko Aarne (oik.)
Tapasin Readberryn kaverit lounaalla. Ehdotin tapaamista, sillä kiinnostuin heidän start-up-yrityksestään ja halusin tietää siitä lisää. Readberry on kotimainen palvelu, jossa voi ostaa tai vuokrata e-kirjoja ja lukea niitä omilla tunnuksilla millä tahansa laitteella. Konseptiin kuuluvat lisäksi esilukijat, jotka johdattavat uutuuskirjan pariin. Teosta voi kommentoida myös keskustelupalstalla.

Readberry sai alkunsa, kun Jarkko Ylikoski ja Mikko Aarne saivat tarpeekseen omasta työstään ja halusivat tehdä jotakin muuta, jolla olisi merkitystä. Jarkko on koulutukseltaan psykologi ja työskennellyt yli 10 vuotta Nokialla käytettävyystiimissä ja B2B-markkinoinnin puolella. Mikko on ollut töissä kustantamoissa, mm. kustannuspäällikkönä Gummerus Kustannus Oy:ssä.


Start-up vaatii runsaasti hikipääomaa


Toisiinsa he tutustuivat jo yliopistolla ja ystävyys on jatkunut musiikin parissa, sillä molemmat soittavat samassa bändissä. ”Olemme humanisteja, emme insinöörejä,” Jarkko toteaa. Heillä oli yhdessä kehitteillä monta yritysideaa, mutta e-kirja-alusta oli niistä realistisin. Mikko toi tiimiin kustannusalan osaamisen, Jarkko kokemuksensa IT-alalta. Syntyi Readberry.fi. 

Tällä hetkellä yritykseen antaa ”hikipääomaa” myös kolme muuta osakasta. Readberry on sinällään matalan riskin yritys, sillä se ei vaadi juuri muuta investoitavaa kuin raakaa työtä: pitää tehdä koodia, pitää testata käytettävyyttä ja neuvotella sopimuksia.


Readberryn valikoima on henkilökohtainen


”Readberry syntyi vahvasta sisäisestä tarpeesta ja fiiliksestä, että jokin on muuttumassa,” Mikko kertoo, ”E-kirjat kilpailevat kaiken sähköisen julkaisemisen kanssa. Se, valitseeko luettavakseen bloggauksen sijaan verkkolehden artikkelin tai e-kirjan on kiinni myös käytettävyydestä. Siitä, että sisältö on helposti saatavilla ja että se toimii se kaikilla laitteilla. Readberry.fi toimii. Tämä on ollut alusta asti visiomme.”

Mikko vastaa valikoimasta. Ideoita on kysytty ja saatu myös esimerkiksi esilukijoilta. Jarkkokin on ehdottanut mukaan pari bisneskirjaa. ”Mikko on kyllä mahtava suosittelemaan kirjoja, ”Jarkko hehkuttaa, ”Moni kirja on avautunut ihan eri tavalla, kun Mikko valottaa kirjan juonta ja rakennetta.” 

Readberry avautui tämän vuoden alussa ja sai huimaa nostetta toisen start-upin, Long Playn julkaisemasta kohuartikkelista Himasen etiikka. E-kirjojen lisäksi palvelussa voi lukea myös aikakauslehti Imagen artikkeleita sekä kirjallisen aikakauskirjan Grantan novelleja.

Utelen, että onko suunnitelmissa tarjota e-kirjan julkaisualustaa omakustantajille tai harjoittaa omaa e-kirjan kustannustoimintaa. ”Ei ole. Olemme jakelija ja valitsemme parhaat palat muilta julkaisijoilta tai kustantajilta, ” tulee vastaus yhteen ääneen.


Kustantajat ottivat hyvin vastaan


”Meidät otettiin kustantamoissa vastaa ihan yllättävän hyvin. Kirja-alalle kaivataan uusia ideoita sekä innovatiivisia lähestymistapoja. Readberryn konsepti ja Mikon tunnettuus kustannusalalla on madaltanut kynnystä lähteä mukaan. Joku muu jakelija olisi voinut saada tylympää kohtelua,” Jarkko summaa.

”Sähkökirjat on ruvettu ottamaan kustantamoissa vakavasti. Nykyään on erikseen e-kirjoihin keskittyneitä tuotepäälliköitä ja vastaavia, joiden kanssa neuvotellaan jakelusopimukset,” Mikko toteaa.


Kirja-alan kriisi, onko sitä?


”Kyllä on. Se liittyy enemmän koko media-alan kriisiin eli tapaan kuluttaa eri sisältöjä. Kirja-alalla ei ole ollut musiikkimaailman piratismiongelmaa, joka olisi pakottanut uudistumaan. Mutta kirja-alalla kaikki ilmainen sähköinen lukeminen on vastaavassa asemassa kuin piratismi musiikissa: Sen sijaan että luettaisiin vaikeasti saatavia ja maksullisia kirjoja, luetaan ilmaista blogitekstiä, Facebookia ja uutisvirtaa. Tablettien ja älypuhelinten yleistyessä median kulutus edelleen muuttuu. On tarjottava helppo, kätevä ja houkutteleva vaihtoehto, jonka parissa kuluttaa aikaa,” Mikko virkkaa.

”Kustantamot myös miettivät, täytyykö heidän omistaa kaikki tuotannontekijät. Nythän kustantamot ovat täyden palvelun taloja, jotka ovat tarjonneet lähes kaiken kirjan saattamisesta painokuntoon eli kustannustoimittamisen, graafiseen suunnittelun ja markkinoinnin. Kirja-alan kriisistä kustantamot selviytyvät keskittymällä kirjailijoihin, sisältöön ja sen kustannustehokkaaseen jakeluun sekä sisältömarkkinointiin. Kivijalkakauppojen on tarkkaan mietittävä, mitkä ovat niiden vahvuuksia marketteihin, verkkokauppoihin ja e-jakelijoihin verrattuna ja yritettävä niiden pohjalta löytää oma asiakaskuntansa, joka on varmasti tulevaisuudessa huomattavasti pienempi kuin nykyinen,” Mikko pohtii.


Mitä Readberry on viiden vuoden päästä?


Jarkko ja Mikko vastaavat: ”Readberry on jotakin sellaista, jonka ihmiset ovat ottaneet hyvin vastaan ja palvelun kautta sekä luetaan että julkaistaan hyviä juttuja.”

0 kommenttia :

Lähetä kommentti